søndag 8. juli 2018

Costa Rica

Costa Rica er en republikk i Mellom-Amerika med et areal på 51,060 km² og et folketall på 4,9 millioner.

Klimaet er tropisk året rundt. Temperaturen er stabil gjennom året, men varierer mellom regioner. Ved havnivå er temperaturen 27 grader i gjennomsnitt. Høyere opp er temperaturen lavere. Hovedstaden San Jose ligger på 1150 meter og har 20 grader som gjennomsnitt. Høyest opp i fjellene er temperaturen helt ned i 20 grader. Regntiden er fra mai til november. I enkelte regioner regner det da konstant. Det er mer nedbør på østkysten enn langs Stillehavet.

Landet er økonomisk og politisk stabilt. Det var en 44 dagers borgerkrig i 1948 som endte med at en ny grunnlov ble vedtatt og militæret oppløst. Det har også vært noen demonstrasjoner av offentlige ansatte i protest mot lønninger og privatisering.

Økonomien er bedre enn andre land i Mellom-Amerika. Det er økonomisk vekst og moderat inflasjon. De har offentlig helsevesen, trygdesystem og bruker mye offentlige midler på utdanning. Til tross for dette er Costa Rica et u-land med forholdsvis høy andel fattige. Landet sliter med dårlig infrastruktur og en byråkratisk og lite effektiv offentlig sektor. Costa Rica har store underskudd på offentlige budsjetter og opplevde en likviditetskrise i 2017. Økning av inntektsskatt og moms blir vurdert.

Det er spesielt populært for amerikanske pensjonister å flytte hit. Oppholdstillatelse er lett å få. Det kreves bare en inntekt på 1000 dollar i måneden. Det er planer om å øke dette kravet til 2500.

Utenlandske pensjoner og andre inntekter blir ikke beskattet. Ellers så er inntektsskatten på inntil 30 %. Momsen er på 19 %. Medlemskap i det offentlige helsevesen koster 11-13 %.

Les også omtalen av Panama

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar