mandag 4. november 2019

Amerikansk Samoa

Dette er et amerikansk territorium i det sørlige Stillehavet. Øya ligger halveis mellom hawaiii og New zealand. den har et areal på 199 km og et folketyall på 55.500. Øygruppen består av fem vulkanske øyer og to mindre korallatoller

Utøvende myndighet ligger hos en guverør som velges av folket for fire år. Parlamenet består av representantenes hus og et senat. Representantenes hus har 21 medlemer som velges av folket for to år. Senatet har 18 senatorer som velges av lokale stammehøvdinger for seks år.

Øya har status som amerikansk biland administert av innenriksdepartementet. Både engelsk og samoansk er offisielle språk.

Amerikansk Samoa har egne regler for innvanring og statsborgeskap. I forhold til minnvandring er Samoa ikke sidestillt med resten av Amerika. Amerikanske borgere kan likevel fritt bosette seg.

Det er strenge regler for å eie land. Du må være minst 50 % etnisk samoansk for å lovlig eie land.

Øya har ofte tropiske sykloner og mye nedbør, omtrent 5000 mm i året. Det er også en aktiv vulkan. Teperatiren ligger  normalt på 27-28 grader

Turisme og tunfiskindustri er vikrtigste næringesveien. Arbeidsledigheten er høy og  de er avhengig av amerikanske subsidier. de betaler ikke eiendomsskatt elelr skatt til føderale myndigeter. All skatt går til lokale myndigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar