mandag 4. november 2019

Amerikansk Samoa

Dette er et amerikansk territorium i det sørlige Stillehavet. Øya ligger halvveis mellom Hawaii og New Zealand. den har et areal på 199 km og et folketall på 55.500. Øygruppen består av fem vulkanske øyer og to mindre korallatoller

Utøvende myndighet ligger hos en guvernør som velges av folket for fire år. Parlamentet består av representantenes hus og et senat. Representantenes hus har 21 medlemmer som velges av folket for to år. Senatet har 18 senatorer som velges av lokale stammehøvdinger for seks år.

Øya har status som amerikansk biland administrert av innenriksdepartementet. Både engelsk og samoansk er offisielle språk.

Amerikansk Samoa har egne regler for innvandring og statsborgerskap. I forhold til innvandring er Samoa ikke sidestilt med resten av Amerika. Amerikanske borgere kan likevel fritt bosette seg.

Det er strenge regler for å eie land. Du må være minst 50 % etnisk samoansk for å lovlig eie land.

Øya har ofte tropiske sykloner og mye nedbør, omtrent 5000 mm i året. Det er også en aktiv vulkan. Temperaturen ligger  normalt på 27-28 grader.

Turisme og tunfiskindustri er viktigste næringsveien. Arbeidsledigheten er høy og  de er avhengig av amerikanske subsidier. De betaler ikke eiendomsskatt eller skatt til føderale myndigheter. All skatt går til lokale myndigheter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar