mandag 12. mars 2012

Canada

Canada består av 10 provinser og tre territorier. Det er et stort land og tynt befolket. Kun Russland er større. Dette landet kommer litt i skyggen av USA. De er nok mer europeiske enn USA. De har høyere skatter og bl.a. offentlig helsevesen. Engelsk og fransk er offisielle språk.

En varig konflikt er motsetning mellom føderale myndigheter og provinsene. Quebec har holdt folkeavstemming flere ganger om uavhengighet. Quebec har fransk som offisielt språk. De har sitt eget pensjonssystem adskilt fra det resten av Canada har. De vurderer også selv søknader om arbeids og oppholdstillatelser.

Etter siste reform har skattesatsene på nasjonalt nivå blitt redusert. Høyeste marginalskatt er 33 %.

Lokal inntektsskatt er høyere enn i USA med høyeste marginal skatt fra 10- 21 %. Det er store variasjoner avhengig av provins. Med obligatoriske innbetalinger til trygdesystemet så ser en at Canada ikke er noe skatteparadis.

Føderale myndigheter krever inn en avgift på 5 % på salg av varer og tjenester. De enkelte provinsene har også en slik avgift som gjør at det totalt kan ilegges 12-17 %. Dette er mye mer enn det som er vanlig i f.eks. USA.

Offisielle nettsider:

Government of Canada

Canada begrenser innvandringen

2 kommentarer:

 1. Noen som har noe kunnskap om skatteavtalen mellom Canada og Norge?
  Eksempel:

  31 desember 2013 flytter jeg til Alberta med familie.

  -Heltidsjobb i Canada
  -Kjøpt bolig i Canada hvor vi kommer til å bo
  -Vil være i Norge under 14 dager pr år.
  -Bolig i Norge vil bli utleid på langtidskontrakt(vil ikke ha mulighet til å disponere boligen)

  Spørsmål:
  Kan jeg kun skatte til Canada fra 01.01.2014 for inntekt i Canada, og kun betale skatt på eventuell fortjeneste ved utleie av bolig i Norge?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ifølge vanlig norsk skatterett har du full skatteplikt til Norge ved midlertidig opphold i utlandet. Siden du eier bolig i Norge vil det bli vanskelig å overbevise norske myndigheter om at du har flyttet permanent. Selv ved permanent bosetting i utlandet vil en ha full skatteplikt til Norge de første 3 år. Skatteplikten til Norge kan reduseres eller falle bort som følge av skatteavtale. Du kan sjekke ut skatteavtalen med Canada på http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/dok/regpubl/stprp/20022003/stprp-nr-12-2002-2003-/6.html?id=288424 Sjekk også ut wwww.skatteetaten.no Reglene er kompliserte og du bør søke profesjonell hjelp.

   Slett