søndag 29. januar 2012

Belize

Dette er et lite engelskspråklig mellomamerikansk land. Landet har et areal på 22 960 km² og et folketall på 333 200.

Klimaet er tropisk. Det betyr at det er svært varmt og fuktig. I regntiden fra mai til november er det ofte orkaner og oversvømmelser.

Der er regionale forskjeller. Ved kysten er det vind som senker temperaturen noe. Det er varmere i innlandet. Oppe i fjellene i sør er det også kjøligere. Det er også store regionale forskjeller i forhold til nedbør. Det er minst i nord vest (1350 med mer i året) og mest lengst sør (4500 med mer i året).

Det er politisk stabilt, grei økonomi. Kriminaliteten er høy selv om den er noe lavere enn i El Salvador og Guatemala.

Belize er et monarki med den brittisk dronningen som statsoverhode. hun blir representert av en generalguvernør. Parlamentet består av et underhus med 29 medlemmer og et senat med 8 medlemmer. Underhuset velges for 5 år av gangen. Av senatets 8 medlemmer velger statsministeren 5, lederen for opposisjoner 2 og generalguvernøren en.

Prisnivået er lavt. Det gjelder også eiendomspriser. Alt som importeres er relativt dyrt, men kanskje ikke noe problem for oss som er vant til norske priser. De har fast kurs på 2 belizedollar pr US dollar.

Oppholdstillatelse er lett å få for pensjonister. Du må ha fylt 45 år, anse deg selv for å være pensjonist og ha pensjon eller annen inntekt på minst 2000 USD pr. måned. Denne oppholdstillatelsen gir ikke rett til å arbeide, men du kan delta i økonomisk virksomhet så lenge du ikke er arbeidstaker. Inntekter utenlands, pensjon, kapitalinntekt eller næringsvirksomhet beskattes ikke. Det kan være et alternativ til karibiske øyer for de som ønsker dette klimaet og et engelskspråklig samfunn.

Belize har ikke spesielt lave skatter for egne innbyggere. Inntektsskatten er fra 15-45 %. Selskapskatten er 35 %. De har moms på 15 %.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar