lørdag 11. august 2012

Puerto Rico kan bli 51. stat

Det holdes nå på søndag folkeavstemming på Puerto Rico om deres tilknytning til USA skal vøre som den er i dag. Dersom det blir flertall for endring skal det senere bli en ny folkeavstemming om hvilke endringer. Et av alternativene er å bli amerikansk delstat. Kongressen som har behandlet lovforslaget som åpner for denne folkeavstemmingen. Loven er vedtatt av Representantenes hus, men ennå ikke behandlet i Senatet. Folkeavstemmingen blir likevel holdt nå.

Fra Puerto Rico er håpet at et flertall i folket og støtte fra Representantenes Hus vil kunne presse føderale myndigheter til å godkjenne Puerto Rico som ny amerikansk delstat.

Konsekvensen av å bli delstat er at Puerto Rico får full representasjon i kongressen, med to senatorer og 6 medlemmer i Representantenes Hus. Øya består av mange fattige latinamerikanere som med overveldende flertall kommer til å støtte demokratene. Det er vel derfor grunn til å tro at Obama og det Demokratiskeparti vil støtte status som delstat. Dersom Puerto Rico blir delstat vil innbyggerne også kunne delta ved presidentvalg. Kostnadene for føderale myndigheter vil være store. Puerto Rico vil da ha krav på alle de samme overføringer og støtteordninger fra føderale myndigheter som gjelder ellers i USA. Innbyggerne på Puerto Rico vil bli nødt til å betale føderal inntektsskatt, men siden de fleste er fattige vil dette ikke dekke utgiftene føderale myndigheter får.

Kilde: NRK.NO

Se også artikkel om Puerto Rico

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar