søndag 3. juni 2018

Guam

Guam er et amerikansk territorium i Stillehavet. Guam har et areal på 549 km2 og en befolkning på 161.001.

Klimaet er tropisk. Det betyr at det er varmt og fuktig året rundt. Temperaturen er stort sett forholdsvis stabil mellom 22°C og 30°C hele året. Det som trekker ned er at Guam ligger i tyfonbeltet. Det betyr at det er risiko for tyfoner hvert år spesielt i oktober og november.

Økonomisk er det Forsvarsdepartementet og turisme som er de viktigste faktorene. Den føderale inntektsskatten kreves inn og beholdes av lokale myndigheter.

Guam har egen guvernør som velges hvert fjerde år. De har også egen lovgivende forsamling som består av 15 senatorer som velges hvert andre år.

Guam er ikke en amerikansk delstat. Det betyr at de ikke har samme innflytelse føderalt som amerikanske delstater. Guam velger en representant uten stemmerett til Representantenes hus. Dette er samme ordning som Puerto Rico har.

Flertallet av innbyggerne ønsker en sterkere tilknytting til USA. Det er en prosess som har pågått over lengre tid. Det er tanker om å bli egen delstat eller å gå sammen med Hawaii, eventuelt med Nord-Marianene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar