mandag 23. januar 2012

Liechtenstein

Tower detail
By vasile23

Dette fyrstedømmet er et av de minste land i Europa. Det ligger inneklemt mellom Sveits og Østerrike. Det er et fjell land, men består i hovedsak av en stor slette 450 meter over havet. Høyeste fjell er på 2599 meter. Med et areal på 160 kvadratkilometer er det så lite at innbyggerne nesten må ha pass for å rygge bilen ut av garasjen. Med et folketall på 35.000, hvorav en tredjedel er utlendinger, har de valgt hå en streng innvandringspolitikk. Sveitsere som jobber der må bo i Sveits og ta buss inn på arbeid. De har fått unntak fra EØS avtalens regler om arbeidsinnvandring. De har en liten kvote for EØS land.

Klimaet i Liechtenstein kan ikke konkurrere med mer sydlige strøk. Klimaet er likevel forholdsvis mildt. Det skyldes Fønvinden. det er varme somre og forholdsvis mildt om vinteren i lavlandet. I Vaduz blir det normalt ikke kaldere enn et par kuldegrader i januar.

Liechtenstein har tollunion med Sveits. Sveitsisk moms blir krevd inn av sveitsiske myndigheter og så får Liechtenstein sin andel. Skattenivået er ellers svært lavt. Høyeste marginalskatt er på 17 % pluss trygdeavgift på 4,7 %. Selskapsskatten vil etter den siste reformen være 12,5 %. De er kanskje mer kjent for hemmelige bankkonti som i Sveits. Det er ikke spesielt rart med Sveitsiske franc som valuta og en taushetsplikt som er minst like streng som i Sveits. Prisnivået er høyt slik at noe av det en sparer i skatt blir spist opp.

Når det gjelder oppholdstillatelser for EØS borgere er det en kvote på 28 økonomisk aktive personer og 8 ikke-økonomisk aktive personer pr år. I tillegg til disse oppholdstillatelsene som deles ut direkte er det et lotteri der det deles ut nye 28 oppholdstillatelser til økonomisk aktive EØS borgere og 8 til ikke økonomisk aktive personer. Det blir altså totalt 72 personer som kan få oppholdstillatelse etter EØS avtalen. Liechtenstein står selvfølgelig fritt til å gi ut flere oppholdstillatelser enn dette.

Ved søknad om oppholdstillatelse for de som ikke er økonomisk aktive er det et krav at søkeren ikke har fast arbeid i Liechtenstein eller i utlandet. Sammen med søknaden må det vedlegges politiattest, dokumentasjon på sykeforsikring, dokumentasjon på 2600 franc i inntekt pr måned over 5 år eller bankgaranti på 156.000 franc. Det er også et krav at du vedlegger en begrunnelse.

Offisielle nettsider:

Liechtensteins offisielle nettside.
Turistinformasjon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar