torsdag 9. august 2012

Kroatia

Dette er et lite land med kun 56.594 kvadrat kilometer og 4,4 millioner innbyggere. Det ligger nede ved Adriaterhavet og var inntil 1991 en del av Jugoslavia. Landet har nå forhandlet ferdig med EU og blir medlem 1. juli 2013 dersom alle land har ratifisert medlemsavtalen. Ved folkeavstemming 22. januar 2012 stemte 66 % av befolkningen ja.

Klimaet er behagelig, spesielt sør i innlandet. Kroatia er et typisk turistmål. Det har Adriater-kysten med mange øyer. Ellers så har de fjell helt opp til over 1200 meter. Om vinteren kan det være kuldegrader og snø.

Arbeidsledigheten er høy på ca. 18 %. De har en stor statlig sektor. Privatiseringen etter oppløsningen av Jugoslavia fikk bare så vidt begynt før krigen. Krigen medførte mye rasering av infrastruktur og industri. BNP pr innbygger ligger på kun 61 % av gjennomsnittet i EU. Gjennomsnittslønna er på kun 1050 dollar i måneden.

Jeg antar at Kroatia blir omfattet av EØS avtalen når de blir medlem av EU. Det er mulig det blir noen overgangsordninger, men for et så lite land er det ikke sikkert det er nødvendig. Norge hadde ingen overgangsordninger for Malta og Kypros.

Offisielle nettsider:

Myndighetenes side

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar