torsdag 30. mars 2017

Trygd ved flytting til utlandet

Ved utflytting bør du passe på medlemskap i folketrygden. Hovedregelen er at de som bor eller arbeider i Norge er medlem. Utflytting vil normalt føre til at du mister medlemskapet.

Reglene er avhengig av hvor du flytter hen. Det er egne regler for Sveits og EØS. I tillegg er det en rekke land vi har trygdeavtale med.

Skal du arbeide i utlandet, vil du normalt miste du medlemskapet i folketrygden samme dag som du begynner i jobben.

Hvis du er arbeider i et EØS-land eller Sveits skal du som hovedregel være medlem av trygdeordningen i landet du arbeider.

Skal du arbeide midlertidig i et land Norge har trygdeavtale med, og mottar lønn fra Norge, opprettholder du medlemskapet i den norske folketrygden.

Dette gjelder for eksempel når du skal arbeide i USA eller Canada i mindre enn fem år. For Australia eller Quebec gjelder det hvis du skal arbeide mindre enn tre år.

Hvis du trenger en bekreftelse på at du er medlem, må du sende søknad om medlemskap i folketrygden under opphold i utlandet.

Norge har trygdeavtale med: USA, Canada, Quebec, Australia, Tyrkia, Chile, Serbia, Bosnia og Hercegovina, Kroatia, Israel og Montenegro.

Du kan søke om frivillig medlemskap når
  • du er arbeidstaker i utlandet utenfor EØS-området eller Sveits, for en bedrift med norske eierinteresser, eller
  • du er utsendt av norsk arbeidsgiver til et land Norge ikke har trygdeavtale med.
Du må ha at vært medlem i folketrygden i minst tre av de siste fem kalenderårene før søknadstidspunktet.

For de som skal oppholde seg i utlandet uten å arbeide gjelder andre regler.

Dersom du oppholder deg i utlandet i mer enn 12 måneder, mister du medlemskapet ditt i folketrygden. Det samme gjelder om du oppholder deg i utlandet i mer enn 6 måneder hvert år i 2 eller flere påfølgende år.

Det er mulig å søke om frivillig medlemskap i folketrygden. Dette vil typisk være aktuelt for studenter, pensjonister med lang botid i Norge og dersom du arbeider i utlandet for en Norsk arbeidsgiver.

Dette er kun en oversikt over hovedreglene. Du må sjekke med Nav hva som gjelder i ditt konkrete tilfelle.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar