onsdag 28. juni 2017

Puerto Rico er ett skritt nærmere å bli 51. delstat

12. juni var det folkeavstemming på Puerto Rico om å bli amerikansk delstat. 97 % stemte for. Avstemmingen ble boikottet av motstandere. Valgoppslutningen var svært lav, kun 23 % av de stemmeberettigede deltok i følge offisielle tall. Noen hevder at valgoppslutningen var på 33 %. Grunnen til denne forskjellen er ulik oppfatting av hvor mange som hadde stemmerett. Avstemmingen er ikke bindende.

Motstandere vil selvfølgelig hevde at den lave valgdeltakelsen gjør at avstemmingen ikke har stor verdi. Men 97 % flertall sender uansett et tydelig signal.

I en avstemming i 2012 ville 54 % at Puerto Rico skulle endre status. 61 % ønsket å bli delstat, 33 % ønsket en fri tilknytting til USA mens 6 % ville ha uavhengighet. Det er dermed tydelig at flertallet ønsker endring og av dem er det klart flertall for å bli delstat.

Skal Puerto Rico bli delstat må det godkjennes av kongressen. Øya har stor fattigdom og vil sannsynligvis koste mye i form av trygdeytelser og andre føderale støtteordninger. Republikanerne er kritiske også fordi Puerto Rico stort sett stemmer på demokratene. Skulle Puerto Rico bli delstat kan det bety at demokratene er nesten garantert å få to ekstra senatorer.

Foreløpig er det minst tre medlemmer av representantenes hus som støtter ønske om å bli 51. delstat. Alle disse tre er demokrater.

Med republikansk president og republikansk flertall kan det være en lang vei å gå. Men det er tegn på at det kanskje bever seg litt i den retning.

(Some) Puerto Ricans vote for US statehood

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar