tirsdag 22. oktober 2019

Hawaii

Hawaii ble amerikansk delstat i 1959. Det betyr at Hawaii ikke er så ulikt resten av USA.

Hawaii består av 137 øyer fordelt over 2400 km. Den har et samlet landareal på 16,638 km2 og 1,4 millioner innbyggere.

Klimaet er tropisk, men vind gjør at temperaturen og luftfuktigheten ikke blir fullt så ekstrem. Det er litevariasjon i temperaturen gjennom året. Høyeste temperaturene varierer fra 27 grader om vinteren til 32 grader om sommeren. De laveste temperaturene varierer fra 19 grader om vinteren til 24 grader om sommeren.

Øyene har mye fjell og vulkaner. Det betyr at temperaturen vil være betydelig laver høyere opp. Fjellformasjonene gjør også at det er store variasjoner i forhold til vind og nedbør. Orkaner er sjeldne, men tropiske stormer kan påvirke noen av øyene. I gjennomsnitt skjer det en gang i løpet av et par år.

Levekostnadene er høyere enn  ellers i USA, selv om det er litt lavere enn i de dyreste byene som New York. Dette blir delvis forklart med de høye fraktkostnadene. Inntektsskatten er også høyere enn de fleste andre delstater. I tillegg betaler de vanlig føderal inntektsskatt og skatt til trygdesystemet.

På Hawaii betaler butikker en avgift på 4 % av omsetningen. Dette er ulikt det som er vanlig ellers i USA. det vanlige er at kunden betaler avgiften og at butikken bare krever den inn i tillegg til det kunden betaler. På Hawaii skal butikken betale dette av de pengene butikken får av kunden. De kan bli enige om at kunden skal betale denne avgiften, men da må prisen økes med 4,167 %.

Fordelen med Hawaii er at du får sommer hele året og lever i et velutviklet, moderne og engelskspråklig samfunn. Ulempen er at de sliter med mye av de vanlige problemene i USA når det gjelder kriminalitet, rettssystem og lovverk for øvrig.

Siden dette er en amerikansk delstat vil innvandringsreglene og reglene for statsborgerskap være som i USA for øvrig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar