torsdag 7. mai 2020

Puerto Rico et skritt nærmere å bli delstat

I januar i år har presidenten i senatet på Puerto Rico fremmet lovforslag om ny folkeavstemming i november. Der vil folk ganske enkelt stemme ja eller nei. Det er planen at justisdepartementet må godkjenne ordlyden slik at kongressen vil anerkjenne resultatet av en ny avstemming.

Den forrige folkeavstemmingen i 2017 ga et overveldende ja flertall. (97%). Men avstemmingen ble boikottet og valgdeltakelsen var på bare 23 %.

Det som har sperret er en frykt blant republikanerne om at Puerto Rico vil stemme på Demokratene slik at de får to nye senatorer.

Dette blir nå forsøkt tilbakevist. Et argument er at Trump fikk nesten 30 % av stemmene blant latinamerikanere i 2016. Det var mer enn forventet og mer en Mitt Romney fikk i 2012. Meningsmålinger viser at han fremdeles har en oppslutning på 25-30 %.

Jenniffer Gonzalez-Colon er republikaner og er Puerto Ricos representant i kongressen. Hun har ikke stemmerett, bortsett fra i komiteene fordi Puerto Rico ikke er en delstat.

Meningsmålinger i Florida viser at Puertoricanere er mer verdikonservative. Et poeng er at de fleste er katolikker. Der blir også hevdet at Puertoricanere på fastlandet er kjent for å stemme på Republikanerne.

Lovforslaget i kongressen om å gjøre Puerto Rico til delstat har støtte også blant republikanere. Det republikanske partiet har over lengre tid har programfestet at Puerto Rico skal bli delstat.

Jeg regner med at en eventuell ny folkeavstemming vil gi et klart ja flertall. Hvis det skjer endringer i det republikanske partiet er det ikke helt utenkelig at det går igjennom.

Det er uansett en lang vei frem og mange hindringer som må overvinnes.

Les mer om Puerto Rico

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar