mandag 31. oktober 2011

St.Martin / St Maarten: Liberalt paradis

Denne karibiske øya er ikke først og fremst et skatteparadis, men likevel verdt et besøk. Øya er kupert og frodig. Den er delt mellom Frankrike og Nederland. Det legges ingen toll eller avgifter på varer. Den er på mange måter mer severdig enn f.eks. Grand Cayman. BNP pr. innbygger er høyere her enn noen annen øy i karibien.

Det er stor forskjell på den franske og nederlandsk delen. Den franske delen, St. Martin er mest europeisk og samtidig minst utviklet. Den er en del av Frankrike og dermed EØS, der fransk er det offisielle språket og Euro er valuta. Strømnettet følger europeisk standard. I motsetning til resten av Frankrike er engelsk akseptert og mye brukt. Butikker godtar dollar.

Den nederlandske delen har en så løs tilknytting til Nederland at EØS avtalen ikke gjelder.

Strømnettet følger amerikansk standard. Nederlandsk er offisielt språk. Europeiske nederlendere kan oppholde seg i 6 måneder uten oppholdstillatelse, i motsetning til 90 dager som gjelder for alle andre. Alle fremmedarbeidere, også nederlendere må ha arbeidstillatelse.

Den nederlandske delen har et hektisk natteliv med kasinoer, nattklubber og ellers det en forbinder med Nederland. Jeg har ikke funnet noe som tyder på en liberal narkotikapolitikk, men ellers virker det svært liberalt.

Man kan selvfølgelig ferdes helt fritt mellom disse to delene av øya. Øya har mange amerikanske turister og pensjonister. Det fungerer helt fint med engelsk språk og amerikanske dollar.

Eiendomsprisene presses opp av amerikanske investorer, men ikke noe på nivå med Monaco eller Hong Kong.

På begge deler av øya har de lovfestet minstelønn, sosiale tjenester og obligatoriske forsikringsordninger.

Offisielle nettsider:

St. Martins informasjonsportal.
St.martins turistkontor

2 kommentarer:

  1. Vel, her var det jo mye nyttig om emigrasjon/imigrasjon.....
    Som nordmann kan man fritt bosette seg på den franske delen av øya. den er delvis en del av EU, men utenfor Schengen. Imidlertid vil du trenge en helseforsikring her. Det kreves ingen retur-billett ved ankomst til flyplassen på den franske delen, i motsetning til ankomst på den nederlandske delen. Så har du tenkt å flytte/overvintre til St. Maarten/Martin, er det enklest å fly inn til flyplassen på den franske siden. Husk å melde flytting dersom du vil bo der, det kan du gjøre på Hotel de Ville (Rådhuset) i kommunen du flytter til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig tilbakemelding med nyttig informasjon. Jeg har det inntrykk at de største flyene og det meste av trafikken går gjennom den nederlandske delen.

      Slett