tirsdag 14. mars 2023

Mine flytteplaner

Jeg har planer om å flytte utenlands.

Et spørsmål er når

Fortsetter jeg i min nåværende jobb går jeg av med pensjon i 2035

Jeg regner med at jeg i 2029 har oppspart nok penger til å kunne leve av det frem til jeg tar ut pensjonen. Det forutsetter at jeg bruker egenkapitalen jeg har boligen til å kjøpe en gjeldfri bolig.

Hvor skal jeg flytte?

Her er det viktig å være realistisk.

Sverige

Det som er enklest og nærmest. Det blir som Norge, men litt billigere. Trenger ingen oppholdstillatelse og kan få statsborgerskap etter 2 år.

Sveits

Skal jeg flytte til Sveits krever det litt mer. Det blir språkproblemer. Det blir litt ordning med oppholdstillatelse. De har en avtale med EFTA som gjør det forholdsvis enkelt, men jeg må dokumentere at jeg har nok penger. Sveits er ikke et billig land. Men det wr et velfungerende samfunn, med et lavt skattetrykk.

Gibraltar

Det er et lite samfunn. Etter Brexit blit det mer krevende med oppholdstillatelse. Det er et engelskspråklig samfunn med et behagelig klima. Det er ikke like vart som ellers rundt Middelhavet.

Malta

Det er en liten øy i Middelhavet. Fordelen er at det har engelsk som et offisielt språk og er omfattet av EØS-avtalen. Kostnadsnivået er lavt. Klimaet er varmt, kanskje for varmt i deler av året.

Thailand

Dette er litt mer eksotisk. Lave kostnader og vakker natur. De gir oppholdstillatelser til de med inntekter eller penger i banken. Det er langt unna, Det er også en helt annen kultur. Klimaet er tropisk. Det kan bli for varmt. Det vil også være en språkbarriere. Engelskkunnskapene er begrenset. Permanent oppholdstillatelse eller statsborgerskap er vanskelig å få.

Kriterier for valg av land

Jeg vil ha et velfungerende samfunn. Det må være enkelt å få oppholdstillatelse. Lave kostnader er en bonus. Men jeg vil ikke bo et sted jeg ikke liker bare for å spare penger. Jeg er også litt skeptisk til den tredje verden og alt som er latinsk. Jeg trenger ikke bo et sted hvor det er veldig varmt. Slipper jeg unna vinteren eller får en mildere eller kortere vinter holder det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar